Monschau

Monschau is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen op een hoogte van circa 420 meter in de Stadsregio Aken. Zij ligt aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Rur. de stad telt circa 12.000 inwoners. Op korte afstand liggen de plaatsen Simmerath, Schleiden, Hellenthal, Roetgen en het belgische Eupen.

Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Rur op amper 4 kilometer van de Belgische grens. Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg. Rond de Dertig jarige oorlog ( 1618 - 1648) verduitste het stadje door de toevloed van protestantse Duitstalige vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. Het stadje hoorde hierna bij het hertogdom Gulik. In de Franse tijd was Montjoie een kantonhoofdplaats in het Roerdepartement. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar de Duitse uitspraak hiervan: Monschau

Wie ooit door de straten van de oude stad gewandeld heeft, begrijpt waarom men Monschau ook wel de parel van de Eifel noemt. Het stadsbeeld is in 300 jaar nauwelijks veranderd. Met zijn vele vakwerkhuizen en typische gevels is Monschau een stad met een historierijk verleden en een levend heden. 
Naast een veelvoud aan bezienswaardigheden, heeft vrijwel elk huisje van de oude stadskern veel kleine dingen die erop wachten om ontdekt te worden...

Vakwerkwerkhuizen

De één noemt het de „Parel van de Eifel of „Het Rothenburg in het Rijnland“; de anderen zeggen: het is de moeite waard om te bekijken en sensationeel tegelijk. Het klopt allebei. Het oude centrum van Monschau is romantisch. Vakwerk geeft de toon aan. Tussen met leisteenbedekte vakwerkhuizen met houten deurkozijnen, gevels en fassaden in kleine straatjes en steegjes, staan ook de getuigen van het gouden tijdperk van de inwoner van Monschau. 

De rijkdom kwam met de doekmakers en ook tegenwoordig nog kan men de prachtige „paleizen“ van de doekfabrikanten uit de 18e eeuw nog bekijken. Het „Rode huis“ van de familie Scheibler is nu het symbool van de stad Monschau. Oriënt en occident kochten in het kleine Eifelstadje de kostbare doeken. Roetgen is de westelijke poort van de Eifel. Het Roetgener Wald geldt als het grootste bos van het Duits-Belgische Natuurpark Hoge Venen-Eifel.

 

 

Contact

Huis Eifelblick Recreatie

Foto gebruikt onder Creative Commons van Ian Sane  © 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode